Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Weheartit

Tijd voor nieuwe kledingmaten

Catherine Kosters
Small, medium en large volstaan niet meer volgens een nieuw onderzoek van de Hogeschool Gent. Researchers analyseerden 5.000 Vlamingen met een 3D-scanner en kwamen tot de conclusie dat de huidige kledingmaten niet meer passen bij de gemiddelde lichaamsvorm. Dus dààrom zag dat jurkje er beter uit op de paspop!

Vier wetenschappers van de departementen mode, textiel en houttechnologie aan de HoGent deden twee jaar lang onderzoek naar de overeenkomst tussen kledingmaten en lichaamsvorm. De laatste keer dat zo'n analyse gebeurde was in 1990, bijna 25 jaar geleden dus. Ondertussen bleven de maten hetzelfde, maar is het lichaam van de modale Vlaming sterk veranderd.

Uit de steekproef van 5.000 personen bleek dat de meeste mensen in ons landsdeel nu breder zijn dan vroeger. Researcher Alexandra De Raeve spreekt over een "rechte peervorm of hoofdletter H," met brede heupen en dijen én een brede taille.

De meeste winkelketens produceren en tailleren kleding gebaseerd op veel oudere gegevens, wat voor problemen zorgt in de paskamer. De onderzoekers willen dan ook nieuwe maattabellen voorstellen, die zullen worden toegelicht tijdens een congres in mei. "Er komt sowieso verbetering als patroonmakers de huidige standaardmaten afstellen op onze nieuwe bevindingen," aldus De Raeve tegen De Standaard.

Of dat betekent dat we nooit meer zullen staan vloeken tijdens het passen valt nog af te wachten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '