Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Etiquette voor beginners

In de Flair van deze week maakte je kennis met drie jonge jonkvrouwen. Wil je ook weten hoe je je in adellijke kringen moet gedragen? Met deze tips oog je net zo nobel!

Under- of overdressed?

Je kan je veel kledingstress besparen door vooraf goed de uitnodiging van een feestje te bestuderen. Staat er white tie? Dan word je verondersteld in 't lang te gaan, met een lange jurk, lange handschoenen en schoenen in dezelfde kleur. Als er black tie vermeld wordt, dan mag je je mooiste cocktailjurk uit de kast halen, al dan niet met een hoedje. En stadskledij staat voor de zogenaamde deux-pièces, dus dan mag je ook een nette broek aantrekken.

 

Bestekdillema

Dat je niet met je mond open eet of tussendoor een knallende boer laat, spreekt voor zich. Let er ook op dat je bij meerdere gangen het bestek van buiten naar binnen neemt. Als je klaar bent met eten, leg je je mes en vork parallel aan de rechterzijde van je bord. Oh, stel dat je gevraagd wordt de champagnehonneurs waar te nemen: de kurk mag niet knallen, maar slechts met een bescheiden plofje uit de fles komen.

 

Mag ik u kussen?

Er wordt nogal wat afgekust tegenwoordig, best gezellig. Toch zijn ook hier wat regeltjes voor. Hoe goed bevriend de mannen ook zijn, in hoog gezelschap geven ze elkaar een handdruk. Vrouwen worden gekust door elkaar én door mannen, maar die mogen hen ook een handkus geven. Voor alle duidelijkheid: het gaat altijd om kussen op de wang. Bewaar de al te passionele kussen – ook die voor je lief – voor de slaapkamer. No public displays of affection, please!

 

Babbeltje doen

Stel je bij een eerste ontmoeting altijd voor met je volledige naam (en eventuele titel, lucky few). Spreek oudere mensen steeds aan met 'u', al te familiair hoef je niet te worden. Als je dan toch gezellig aan de babbel bent geraakt, schiet dan geen spervuur van vragen af, maar praat over koetjes en kalfjes – 'mooi weer vandaag!' – en laat de ander altijd uitspreken. Vergeet ook niet in de ogen van je gesprekspartner te kijken, anders lijk je ongeïnteresseerd of zelfs oneerlijk.

 

Naar het bal

Voor een dansfeest gelden specifieke regels. Eigenlijk moet je als vrouw schriftelijk worden uitgenodigd door de gentleman in kwestie – een e-mailtje is zelfs niet genoeg, het moet een handgeschreven brief zijn. Dan moet je je date nog subtiel duidelijk maken welke kleur je jurk heeft, zodat hij een bijpassende corsage kan kopen. Wandelen jullie naar het gala? Dan hoort hij je een arm te geven, en wel zijn linker. Met een lichte buiging mag hij je ten dans vragen, knik dan zelf kort bij wijze van toestemming. Zorg er trouwens voor dat je afspraakje altijd achter je loopt, behalve op de trap. Toch nog even dit: maak je niet te veel zorgen als hij dat allemaal niet doet, hij kan het leren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '