Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Bye bye 'guilty' en hello pleasure

Met deze tips kan je opnieuw van je eten genieten

Als kind hoefden we ons geen zorgen te maken over het aantal calorieën in een stuk pizza of de massa koolhydraten in brood en pasta. Helaas is dat op een bepaald moment veranderd. Als we een keertje minder gezond eten, krijgen we onmiddellijk een schuldgevoel. Maar waarom? We worden er alleszins niet gelukkiger van. Met deze tips kan je opnieuw van je eten genieten. 

1. Stop met diëten 

Een dieet is vaak tijdelijk, en de kans dat je een dieet langere tijd volhoudt zonder te zondigen, is klein. Het enige langdurige resultaat dat er van een dieet overblijft, is het zogenaamde jojo-effect. Negeer je hongergevoel niet, maar eet wanneer je honger hebt en eet waar je zin in hebt. Zoek daarbij een mooi evenwicht vindt tussen gezond en ongezond voedsel.

 

2. Voel je niet schuldig 

Sinds wanneer moeten we ons schuldig voelen omdat we eten? Natuurlijk is het ene gerecht voedzamer dan het andere, maar dat maakt van de ongezondere optie nog geen verboden vrucht. Een heerlijk dessert krijgt opeens de stempel 'guilty pleasure' en er verschijnen massaal nieuwe recepten die zogezegd 'guilty free' zijn. We staan onszelf toe om af en toe eens te zondigen. Dat is verkeerd: je moeten genieten van je eten, dat is geen zonde.

 

3. Alles met mate 

Als je honger hebt, kan je het best iets eten, maar stop wanneer je genoeg hebt, want je voelt je pas echt slecht als je te veel gegeten hebt. Jezelf uithongeren leidt tot vreetbuien. Laat zeker je ontbijt niet vallen omdat je de avond voordien van een dessertje genoten hebt. Hou het gewoon luchtig

 

4. Geniet van álles wat je eet 

Schrok niet alles in één keer naar binnen en voel je niet slecht omdat je de maaltijd niet kan overslaan. Eet rustig en geniet van de smaak van je eten. Eet waar je op dat moment zin in hebtGun het jezelf om te genieten van je lievelingsgerecht, ook al is dat macaroni in kaassaus of steak met friet. Zolang je niet elke dag hetzelfde eet, kan het helemaal geen kwaad. Je wordt er alleen maar vrolijker van. 

 

5. Heb je écht honger? 

Sommige mensen eten omdat ze stress hebben of omdat ze zich vervelen. Anderen krijgen dan net geen hap door hun keel. We voelen ons vooral schuldig als we eten zonder dat we echt honger hebben. Het kan ook zijn dat je nog niet voldoende water gedronken hebt die dag. Als je vindt dat je al genoeg op hebt vandaag, denk dan eerst goed na voor je de koelkast of snoepkast induikt: is je honger fysiek of mentaal

 

6. Maak je hoofd niet gek

Dit is niet gemakkelijk, maar laat je hoofd niet gek maken door al die heisa rond voedsel. Vaak wordt een gerecht of ingrediënt de hemel in geprezen en als supergezond bestempeld, maar voor je het weet, blijkt dat allemaal niet waar. Laat je niet tegenhouden door het aantal calorieën in een reep chocolade, en als je zin hebt in een pannenkoek, moet je er gewoon voor gaan. 

 

7. Respecteer en accepteer je lichaam 

Het is belangrijk dat je je lichaam respecteert en verzorgt, zowel vanbinnen als vanbuiten. Als je huid droog is, gebruik je een voedende crème, dus geef je maag ook de voeding die je nodig hebt om elke dag fit en monter door te komen. Iedereen is anders, en als jij die paar extra kilo's niet kwijtraakt, aanvaard dan gewoon je maatje meer.      

 

 

Meer interessante tips vind je hier: 

Ben jij een echte snoeper? Dit simpele trucje zorgt ervoor dat je minder snackt

Benieuwd wat frisdrank met je tanden doet? VIDEO: zo zien je tanden eruit na vijf dagen in frisdrank te zwemmen

Bewezen: Chocolademelk is goed voor je gezondheid. Dat wordt genieten deze winter! 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '