Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Thinkstock

Waarom krijg ik puistjes in de zomer?

Het is een groot misverstand dat de zon acne doet verdwijnen. Integendeel: soms zorgt de zon er net voor dat puistjes massaal de kop opsteken. Hoe komt dit eigenlijk?

De zon lijkt in eerste instantie heilzaam voor je puistjes: uv-stralen doden bacteriën en de hitte droogt bestaande puistjes uit. Maar niets is minder waar: je krijgt net méér puistjes. Die kunnen zelfs tot lang na je vakantie opduiken. Ze ontstaan door verschillende factoren die typisch zijn voor de zomer:

  • Warmte: stimuleert de talgproductie, dus je huid gaat vanzelf al meer glimmen én je hebt meer kans op verstopte poriën.
     
  • Uv-stralen: brengen de talgproductie in overdrive én maken je huid wat dikker, waardoor je meer kans krijgt op verstoppingen.
     
  • Producten: in de zomer gebruik je een aantal verzorgingsitems die je anders niet gebruikt en die puistjes kunnen veroorzaken. Zonnecrème en aftersun zijn de grootste boosdoeners: ze zijn meestal rijk van textuur, waardoor je huid wat vetter wordt. Ook de combinatie zweten-zonnecrème-warmte zet je talgproductie extra in gang.
     
  • Vochtigheid: in warme landen is de luchtvochtigheid vaak hoger, waardoor je poriën sneller verstoppen en (onderhuidse) puistjes ontstaan.
     
  • Reboundeffect of Mallorca-acne: niet iedereen krijgt de puistjes al op vakantie, soms komen ze ook pas achteraf. Op vakantie merk je nog niets, maar wanneer je thuiskomt, krijg je plots extra last van puistjes als uitgestelde reactie op de zon.

 

Lees ook:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '