Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

1 kilo erbij, dag om zeep?

Stop de weegschaalblues

Sta jij elke dag op de weegschaal? "Niet doen", zeggen de diëtiste en de psychologe. Want de weegschaal liegt én je raakt er alleen maar gedemotiveerd van.

 

Sommige vrouwen staan er elke dag op. Andere doen het twee keer per dag. Nog andere – de echte diehards, zeg maar – stappen erop, denken bij zichzelf dat het beter kan en proberen een halve minuut later opnieuw. En de creatievelingen onder ons doen het op één been in de hoop het getal naar beneden te krijgen. De weegschaal: bij momenten het meest gehate, andere – zeldzame – keren het meest geliefde object in het vrouwenbestaan.

Hoe komt het eigenlijk dat we ons zo sterk laten beïnvloeden door de weegschaal? Joke Verstuyf, ontwikkelingspsychologe aan Universiteit Gent: “Heel wat vrouwen willen aan een bepaald ideaalbeeld voldoen, voor zichzelf of voor hun omgeving. Maar wat blijkt? Mensen die onder druk worden gezet om te vermageren, verliezen op termijn minder gewicht dan anderen. Bovendien is het veel belangrijker om te kijken naar het proces in plaats van het doel. Maak voornemens als ‘ik wil elke dag een halfuur bewegen’, ‘ik wil dagelijks twee stukken fruit eten’ of ‘’s avonds geen snoep meer voor mij’. Dat zijn realistische doelen. Maar jezelf elke dag wegen? Dat werkt heel demotiverend, zeker als je gewicht schommelt – en dat is zo bij élke vrouw – of als je minder gewicht verliest dan je eigenlijk wil.”

 
 

De ‘wie-wat-wanneer’ van het wegen

Eén keer per week. Zo vaak moet je jezelf wegen. De Munter: “Het beste moment is als je net uit je bed komt en naar het toilet bent geweest. Dan heb je al het vocht dat je overdag of ’s nachts vasthield, uitgeplast. De ideale weegschaaloutfit? Naakt of in je ondergoed. Kleren zorgen nu eenmaal voor een hoger cijfer op de weegschaal. Wist je dat een winteroutfit voor zo’n anderhalve kilo extra kan zorgen op de weegschaal? Geen goed idee, dus. Jezelf ’s avonds wegen doe je ook beter niet. Dan kan je twee tot zelfs drie kilo extra wegen. Het hangt ervan af hoeveel vocht je vasthoudt, hoeveel je hebt gegeten en of je al dan niet naar het toilet bent kunnen gaan. Maak je dus slecht stoelgang aan, dan kan dat ervoor zorgen dat je meer weegt.”
 
 

Niet wegen, maar meten

De weegschaal is één manier om te weten of je vermagert, verdikt of op gewicht blijft. Maar er zijn nog meer én betere methoden om dat te weten te komen. De Munter: “Je vetpercentage meten is veel correcter. Dat kan je tegenwoordig thuis doen met bepaalde weegschalen, maar die zijn niet zo nauwkeurig. Voor een correcte meting kan je terecht bij een diëtist of sportcenter. Een andere methode is thuis aan de slag gaan met een lintmeter. Zo merk je of je écht bent aangekomen of afgeslankt, en of je spieren – die je er
slanker doen uitzien, maar meer wegen op de weegschaal – hebt aangemaakt. Belangrijk is dat je je buikomtrek meet. Doe dat in het midden tussen je onderste ribben en je heupkam, dat is het hoogste punt van je bekken. Tachtig centimeter is het maximum voor een goeie gezondheid. Ben je zwaarder op je buik, dan maak je meer kans op welvaartsziektes als diabetes, hart- en vaatziektes en kanker.”
 
 

De kleren maken de vrouw

Vind je meten te omslachtig en ben je ook niet aangesloten bij een sportcenter dat je vetpercentage nauwkeurig kan berekenen? Dan kan je ook je kleren als criterium gebruiken.
 


Wanneer moet ik de weegschaal vermijden?

  1. Elke dag van de week, op één na. Jezelf dagelijks wegen is onnodig én ongezond. Bovendien kan dat er alleen voor zorgen dat je je belachelijk veel gaat bezig houden met je gewicht. Niet doen, dus. Eén keer per week is meer dan voldoende.

  2. Bij een ander. Geen enkele weegschaal is hetzelfde, dus als je jezelf wil behoeden voor onnodig gekrijs, gepeins en getob, moet je altijd kiezen voor dezelfde balans.
  3. Na een tientonnermaaltijd. Tuurlijk weeg je dan meer, want je lijf zit nog vol eten. Geen vet, dus, maar eten: het duurt zo’n twee à drie dagen voor je een maaltijd hebt verwerkt.
  4. ’s Avonds. Wist je dat je aan het eind van de dag zo’n twee tot drie kilo meer kan wegen?
  5. Met je hele wintergarderobe om je lijf. Kleren betekenen extra kilo’s, en op koude dagen kan dat een extra gewicht van anderhalve kilo betekenen.
  6. Als je weegschaal op een oneven ondergrond staat. Zet je balans op tegels, parket, laminaat, beton... Het maakt niet uit, als de grond maar gelijkloopt.
  7. Net voor die dagen van de maand. Vlak voor je menstruatie kan je tot twee kilo extra vocht ophouden.  Dat merk je ook aan je kleren: je onderbuik, enkels, voeten en handen zijn dan opgezwollen.
  8. Als je blij bent met hoe je eruitziet, je goed voelt en gezond bent. Wie heeft een weegschaal nodig om dat te bepalen?
 
Met dank aan voedings- en dieetkundige Wendy De Munter (studiowdm.be) en ontwikkelingspsychologe aan Universiteit Gent Joke Verstuyf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '